6 råd til at få børn til at sove

6 råd til at få børn til at sove

Af Babysits, 4 minutter at læse

At gøre et barn klar til sengetid kan sommetider være en udfordring. Nogle børn vil bare ikke i seng, eller de kan have problemer med at falde til ro og især at falde i søvn. Derfor har vi valgt at skrive et par tips der kan hjælpe forældre og babysittere med at gøre hele oplevelsen, med at lægge børn i seng, nemmere og mere komfortabel for alle parter.

Aften rutinerne

En ensformig aften rutine, kan hjælpe til, at give barnet følelsen af det er tid til at slappe af og forberede sig på sengetid. Forsøg at gentage jeres aften aktiviteter såsom at vaske ansigt, børste tænder og tage nattøj på hver aften, så børnene vænner sig til det. Det kan også være afslappende for barnet at pakke deres egen skoletaske og lægge deres tøj frem til næste dag. Forsøg at inkludere børnene i forberedelsen af en aften rutine.

Undgå sen aftensmad og snacks

Måske det ikke altid virker sådan, men et barns rytme i forhold til hvornår de spiser, kan være rigtig vigtigt for forberedelserne til at gå i seng. Når et barn spiser, får de meget mere energi, som bestemt ikke er ideelt sent på aftenen når de gerne snart skal i seng. Så det er vigtigt at tænke over hvornår i spiser og også i forhold til dessert eller snacks. Forsøg at planlægge aftensmaden tidligt så børnene kan nå at forbrænde noget af energien inden det er tid til at skulle i seng. Hvis I har lyst til lidt sødt i form af dessert, slik eller lignende så forsøg også at undgå dem lige inden sengetid.

Sluk for alt elektronik

At kigge på skærme lige før sengetid er hverken godt for børn eller voksne. Det skarpe lys og aktiviteten på skærmen, aktiverer hjernen og gør det mere besværligt at slappe af. Forsøg at mindske børnenes tid med en skærm foran sig om aftenen, om det så er smartphones, tablets, computere eller tv. Det kan også anbefales at holde alle disse elektroniske apparater ude af soveværelset, da det kan hjælpe til at mindske fristelsen til at kigge på skærme.

Leg før sengetid

Det er vigtigt at få brugt alt overskydende energi, eftersom det gør det nemmere at slappe af og falde i søvn. Vi har allerede nævnt at kigge på skærme er en dårlig ting, men hvad kan man så lave? I stedet for at se tv, hvorfor så ikke gøre noget der kræver energi. At lege kan være en god løsning, til både at underholde børn, men også samtidig få brugt en masse energi. Det er dog vigtigt at børnene har lidt tid efter legen til at slappe af inden de skal i seng. Sent hen ad aftenen kan i læse en bog eller spille brætspil.

Hold soveværelset mørkt og køligt

Et mørkt, køligt rum på ca. 19 grader celsius er de bedste forhold for en god nats søvn. Det er også beroligende for barnet hvis værelset er rent og ordenligt og samtidig dufter dejligt. At gøre værelset rent og rydde op i legetøj kan også blive en del af aftenrutinen.

En lydbog kan hjælpe børn med at slappe af og give dem gode drømme

Selvom I måske har læst en godnat historie sammen allerede, kan en lydbog eller radio hjælpe børn med at falde i søvn. Nu til dags eksisterer der en masse gode børnebøger som lydbøger. Hvis du har en lydbogs applikation, kan du sikkert finde en masse passende bøger.

Vi håber disse råd vil hjælpe jer til nemmere at falde i søvn og få en nemmere rutine om aftenen. Efter børnene er faldet i søvn, kan du tage lidt velfortjent alene tid. Sov godt!