Morgenrutine idéer til børn

Morgenrutine idéer til børn

Af Babysits, 4 minutter at læse

At stå op om morgenen kan være en udfordring for os alle, men især børns morgenrutiner kan være udfordrende, med mere stress og flere ting som skal forberedes og ikke må glemmes. Sådanne morgener kan være hårde for både børn og forældre, men med et par få ændringer, i morgenrutinen, kan de gøres nemmere. Tjek vores tips til hvordan i kan gøre jeres morgener nemmere her!

Stop med at udsætte hvad du kan gøre i dag, til i morgen

Et effektivt morgenritual starter med et godt aftenritual. Der er masser af ting du kan gøre om aftenen for at forberede dig til næste dags morgen. Du kan forberede skoletaskerne og tøj om aftenen, så det er klaret. Det kan hjælpe til at mindske stresset og travlheden om morgenen. Hvis I forbereder de ting i kan om aftenen, vil der selvfølgelig være bedre tid om morgenen til at slappe lidt af og måske endda sove lidt længere. Det kan derfor være en rigtig god idé at lave jer et aftenritual.

Bliv detektiv for et par dage

En af de bedste metoder til at opdage hvad du mister tid på om morgenen er ved at holde øje og notere et par ting ned i et par dage om hvad der tager mest tid. Du kan lave skrive alle trinene i jeres morgenritual ned og hvor lang tid de enkelte trin tager. Måske du finder ud af et barn bruger længere tid på at tage tøj på og spise morgenmad en det andet, og det kan du så planlægge din morgen efter. Du kan også lave et skema over hvordan jeres morgenritual som familie skal fungere, så børnene får en rytme med hvornår de går i bad og spiser morgenmad.

Uddelegering af opgaver

Afhængigt af børnenes alder, kan i inkludere dem i nogle af opgaverne om morgenen. De kan for eksempel hjælpe med at dække på bordet eller endda hjælpe med deres frokost til skolen eller børnehaven. Sørg dog for at opgaverne overskuelige og ligeligt fordelt, så der ikke bliver noget ballade.

Vær kreative sammen

Læring gennem leg, er også et element i kan tilføre til jeres morgen rutine. I kan forsøge at lave en leg ud af nogle af de ellers almindelige opgaver i har sammen om morgenen. Her er et eksempel til inspiration: Med hjælp fra børnene kan i lave eller printe små billeder eller symboler som hver især repræsentere en del af jeres morgen, som for eksempel at børste tænder, tage tøj på osv. Sæt en magnet på bagsiden af jeres billeder eller symboler, så de kan hænges fast på for eksempel køleskabet. Lav derefter to rækker. En med ikke løste opgaver og en til når de er løste. Så kan børnene hver morgen klare deres opgaver og dermed også flytte deres opgave fra ikke løst, til løst.

Tag dig lidt “alene-tid” hver morgen

Ja du hørte rigtigt. Forhåbentligt hjælper disse tips til at du kan finde lidt alene tid om morgenen. Det kan bare være et par minutter, men for mange børn og voksne kan det være nødvendigt med et par minutter for sig selv om morgenen for at få en god start på dagen. Måske du har et vigtigt møde på kontoret, som gør du lige har brug for et ekstra øjeblik for dig selv til at vælge dit tøj og tjekke alt er som du ønsker det. Måske børnene manglede en runde i UNO fra aftenen før, som de lige manglede at få gjort færdigt inden sengetid. Disse få ekstra minutter kan hjælpe meget på humøret og starten på dagen. Hvis børnene finder det svært at følge faste tidspunkter om morgenen, kan du også bruge et stopur eller æggeur til at hjælpe dem på vej.


Lad os begynde på en bedre morgenrutine! Hvorfor ikke starte i morgen med at begynde og tage få noter omkring de morgenopgaver i har og hvor lang tid det tager. Senere kan du så planlægge din morgen og gradvist introducere forandringer og en mere struktureret tilgang. Hvis du finder besværligt at implementere alle disse tips på en gang, kan du i stedet begynde med et ad gangen og langsomt arbejde dem ind i jeres morgenritualer og på den måde de bedst passer jer. Vi ønsker jer held og lykke og håber jeres morgener nu kan blive lidt nemmere ved hjælp af disse tips!